Het herkennen, erkennen en helen van het Innerlijke kind.
De eerste basis behoeften van de zuigeling, van 0 tot ± 1,5 jaar.
Welkom op de wereld!

De mate waarin je in staat bent anderen warmte te geven, veiligheid te bieden en te vertouwen, geeft aan hoeveel warmte, veiligheid en vertrouwen je zelf hebt ontvangen als baby.
Wat jij in die periode moest leren, was een band aangaan met diegene die voor je zorgde en leren wat vertrouwen en aandacht zijn.
Door de lichamelijke en emotionele relatie met jouw verzorger, ontwikkel je vertrouwen (door te worden gekoesterd, geknuffeld, gevoed, gebaad en verschoond).
Dit is de fundering voor de volgende ontwikkelingsfase; de fase waarin je jezelf losmaakt van degene die je verzorgt en je de basis legt voor je onafhankelijkheid.

Als jij niet geleerd hebt om je te hechten, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid ook niet geleerd om jezelf los te maken / onafhankelijk te worden.
Jouw relatie met je moeder wordt de blauwdruk voor je latere intieme relaties. (Gabrielle Roth en John London, geven in hun Boek "Maps to extasy: teachings of an urban Shaman" een mooie beschrijving van dit concept.)
Als jouw relatie met jouw moeder zwak was, kun je als volwassene bang worden voor intimiteit of voor het vervullen van je behoeften, afhankelijk te blijven van anderen. Als jij genegeerd werd of de armen die je vasthielden koud en afwijzend waren, dan heb je waarschijnlijk niet veilig gevoeld.

Wanneer je jezelf onveilig hebt gevoeld, dan heb je ook geen vertrouwen kunnen ontwikkelen. Dat heeft invloed op hoe je later met warmte en aandacht omgaat; ga je als je groter bent, òf dwangmatig naar intimiteit op zoek òf vermijd je die juist.
Door die grote behoeftigheid, lopen veel relaties stuk. Of heeft de relatie veel weg van een relatie tussen ouder en kind. Of je vermijdt intimiteit uit angst gekwetst, afgewezen, verlaten of slecht behandeld te worden. Of angst dat de ander ontdekt wat jijzelf allang vermoedt; dat je geen liefde waard bent, dat er iets verkeerd moet zijn geweest. In dat gevoel van onwaardigheid en schaamte schuilt de angst om in de steek gelaten, afgewezen of slecht behandeld te zullen worden.

In mijn praktijk begeleid ik het proces van heling in verschillende fasen.

Wil jij hier nu alvast iets mee doen, zie dan hier punten waarmee je aan de slag kunt gaan:

1.Zoek een plek die voor jou goed voelt en neem een schrift mee. Kaarslicht en muziek kunnen jou op je gemak stellen. Als je wilt, kun jij hulp vragen aan je gids, of hogere zelf, of een hogere macht.
2.Zoek een foto van jezelf op, of een foto op bijvoorbeeld een tijdschrift die aan jou innerlijke kind van toen laat denken, en verbind je ermee.
3.Kijk nu als volwassen welke zwakke en sterke punten je hebt overgehouden. Begin met schrijven. Als het jou teveel wordt, neem even rust door iets anders te doen. Als er bepaalde gevoelens omhoog komen, schrijf deze dan op.
4.Kijk wat jouw innerlijke kind op dit moment nodig heeft van jou, en hoe jij dit kan geven. Vraag dan het licht van je Ziel over en in jou en jouw innerlijke kind te schijnen zodat de opgelopen deuken gevuld worden met wie je oorspronkelijk bent.
Wees zacht en geduldig met jezelf en jouw innerlijke kind en ben het dankbaar voor wat je, ondanks alles, geleerd en ontwikkeld hebt.

Ik wens jou Jezelf toe in liefde.
Mocht je een reactie willen geven, of heb je een vraag, neem dan contact op met Chantal.
Heb je behoefte om een traject of workshop met je innerlijke kind te willen bijwonen (individueel of in een kleine groep), dan kun je mij dit laten weten.